kuchnia

Elementy każdej jednej właściwie wyposażonej kuchni, czyli stół, szafki, słoiki i nie tylko

Jak wyposażona jest typowa kuchnia chyba każdy wie. Kuchenka gazowa, zlewozmywak, górne oraz dolne szafy, w których chowamy naczynia i konieczne do ugotowania sprzęty. Kiedy ingerujemy w większe detale, zdamy sobie jednak sprawę, jak dużo trzeba dokonać zakupów aby uznać kuchnię za właściwie urządzoną.

Jak udekorować stół?

Zacznijmy od fragmentu ze stołem, przyjmijmy, iż w większości kuchennych pomieszczeń znajduje się bardziej lub mniej zadbany stół, na którym jedzą – w większość dni – lokatorzy. Do niego musimy doliczyć chociażby powierzchowną, niekoniecznie dekoracyjną ceratę, stojaki na owoce i chlebak. W pobliżu sytuujemy okolicznościowy wazon, taborety.

Co sytuujemy w szafkach kuchennych

słoiki na przetwory
Autor: Robert Benner
Źródło: http://www.flickr.com

Zerknijmy teraz w szafki kuchenne. Na większych półkach chowamy wszelkie patelnie, garnki, tarki i miski. Swój kącik mają zestawy do jedzenia zup i drugich dań, zarówno w wersji reprezentacyjnej, przeznaczonej dla gości, jak i tymczasowej. Jeszcze inne miejsce przeznaczone jest dla sztućców i innych akcesoriów kuchennych. Z nożami i widelcami kładziemy pozostałe narzędzia do zrobienia potraw, takie jak: którą można dostać na Garneczkach. Na popularnym kuchennym kredensie przygotowujemy w pośpiechu większość śniadaniowych i kolacyjnych kanapek. deska (zobacz http://www.parkietypryczynicz.com.pl/oferta-pl/) do krojenia, talerz pod ręką, dzbanek z zaparzoną herbatą, łatwy do odpalenia ekspres do kawy – to wszystko powinno znajdować się na wysokości działania naszych rąk, czyli pomiędzy dolnymi a górnymi szafkami z naczyniami.

Miejsce przygotowań przetworów

Kuchnia to ponadto miejsce przygotowywania sałatek i pozostałych smaczności, którymi raczymy się najczęściej zimą. Na takie zaopatrzenie przyda się nieco więcej miejsca, a przede wszystkim szczelne i zamykane na solidne zakrętki słoiki na przetwory. Znajduje się w nich naprawdę imponująca ilość smaków i zapachów – choćby dżemy, powidła, czy dobrze przyrządzone ogórki, kapusta i papryka, podawana np. w wersji ostrej, czy kwaśnej. Duszności, niemiłe zapachy, brud – w czasie przygotowania do imprezy organizowanej we własnym domu mała kuchnia (jak w wielu mieszkaniach bloków oraz wieżowców) staje się zdecydowanie nieprzyjaznym gościom,a także lokatorom miejscem. W takiej chwili nie warto plątać się pod nogami gospodyni – pani, która wie wszystko an temat kuchni oraz najszybciej będzie w stanie przywrócić ją do pierwotnego stanu.