W jaki sposób najlepiej wyposażyć swą kuchnię?

Nie potrzebujemy bogatego oprzyrządowania kuchni, by móc kucharzyć szybko i łatwo. Bardzo specjalistyczne sprzęty mogą być pomocne, ale jeżeli nieczęsto ich używamy, zabierają jedynie miejsce w szafkach i na blatach. U dołu zamieszczam listę wyposażenia, ułatwiającego pracę w kuchni.

dobrze wyposażona kuchnia

Autor: Emily May
Źródło: http://www.flickr.com
To minimum do pichcenia. Jak też maksimum dla wielu, którzy wolą gotować, a nie zbierać zbyteczne przedmioty. Taki zestaw „przyrządów” kuchennych pomoże zrealizować znakomitą większość smacznych dań. W rzeczy samej, nie jest to skomplikowany jak też zbytkowny komplet. Rekomenduję produkty Affek Design ze względu na piękny design i solidne wykonanie. Znajdziesz je m.in. tu: Affek Design.

Nóż to fundament. Bez niego nie da się nic zrobić w kuchni. Dobry nie jest tani. W zasadzie starczy jeden – godziwy, ostry, nieźle układający się w ręku. To bzdury, iż prawdziwy kucharz powinien posiadać komplet 10 noży – z całą pewnością dobrze się taki zestaw przedstawia, jednak zazwyczaj używa się trzech noży. Tak więc lepiej kupić trzy dobre noże, zaoszczędzając pieniądze na pyszne jedzenie, niż wykosztować się na „bajerancki” zestaw kosztujący fortunę. Trzy noże, którymi wszystko można zdziałać to: nieduży do obierania, duży z długim oraz cienkim ostrzem do każdych innych czynności (na przykład krajanie mięsa, czy warzyw), duży nóż z szerokim ostrzem, którym możemy kroić w ten sposób, że ręka trzymająca trzonek nie dotyka deski. Dzięki temu w nieskomplikowany sposób możemy siekać zioła, czy pokroić mięso w cieniutkie plastry. Z pewnością te 3, dobrej jakości noże będą kosztować sporzej niż komplet kilkunastu noży na jarmarku, z całą pewnością będą jednak służyć znacznie dłużej i – co istotniejsze – ich używanie będzie po prostu olbrzymią przyjemnością.

agd w kuchni

Autor: Mike Steinhoff
Źródło: http://www.flickr.com
Młynek do pieprzu. Nie nabywajcie mielonego pieprzu! Nabądźcie dowolny młynek do pierzu. Dopiero co zmielony pieprz to całkowicie inna jakość, niż zmielony pieprz z torebki. Nie ma znaczenia jaki młynek nabędziecie – może tylko wypróbujcie jego funkcjonalność w sklepie – takie ogromnie bajeranckie, „designerskie” często jest po prostu trudno używać: nasypywać do nich ziarenka, a później mielić bez wysiłku. Deska do sideska (zobacz http://www.parkietypryczynicz.com.pl/oferta-pl/)a. No cóż, chyba nie trzeba wielu słów. Powinna być i już. Czy drewniana, czy z plastiku, czy porcelany – w zasadzie nie ma to znaczenia. Ważny jest natomiast gabaryt – musi być raczej większa, aniżeli mniejsza – tak by można było na niej bez trudu skroić główkę kapusty. Jeśli jest z drewna – trzeba pamiętać, by przed pierwszym użyciem natrzeć ją olejem. Aby prędko się nie zniszczyła, należy myć ją w wodzie krótko. Nie kupujcie deseczek z wgłębieniem na brzeżku – to zupełnie bez sensu – powoduje wyłącznie sporo komplikacji w czasie mycia. Jeśli idzie o oprzyrządowanie AGD, rekomenduję AGD Botti: .